Pasangan terlanjur sukar nikah

bersama Datuk Dr Mashitah Ibrahim 

Soalan:SAYA berusia 20 tahun dan ada teman lelaki. Selama dua tahun hubungan, kami pernah terlanjur sehingga saya hamil dan dikurniakan anak lelaki.

Kami bercadang mendirikan rumah tangga, tetapi keluarga saya menghalang dengan alasan teman lelaki saya berasal daripada keluarga susah dan kurang berpelajaran.

Anak saya terpaksa diserahkan pada keluarga angkat bagi menutup malu keluarga. Sehingga kini saya masih berhubung dengan teman lelaki, tetapi ibu dan ayah memberi amaran mereka tidak akan merestui perkahwinan saya jika saya tetap berkeras mahu mengahwini lelaki berkenaan.

Saya buntu dengan keputusan keluarga. Saya tidak faham rasional di sebalik amaran itu kerana terang-terang saya ada anak dengan teman lelaki.

Saya mahu membina kehidupan baru yang diredai Allah, tetapi terlalu banyak halangan.

Apa harus saya lakukan?

TERTEKAN Kedah

Jawapan:

Nabi Muhammad SAW pernah bersabda yang maksudnya: “Tiada yang lebih baik bagi dua orang yang bercinta melainkan perkahwinan.” Pada ibu bapa, jika benar beriman pada Tuhan, kahwinkan anak yang ada masalah seperti ini dengan segera.

Sekarang bukan masa lagi untuk memilih darjat dan pangkat, tetapi dosa berzina lebih ditakuti daripada perkara lain.

Jika sudah sampai berzina dan mempunyai anak, saya tidak nampak kenapa ibu bapa berkeras tidak mahu mengizinkan anak berkahwin.

Dalam hal ini, mereka yang lebih faham hal agama perlu menasihati ibu bapa supaya tidak berkeras dengan keputusan mereka. Restu mereka mesti daripada restu Allah dan Allah tidak pernah merestui zina lelaki dan wanita.

Bagi saudari yang inginkan keredaan Tuhan, ingatlah saudari pernah juga mengundang murka Tuhan dengan perbuatan zina. Keredaan Allah juga bermula daripada keredaan ibu bapa.

Adalah lebih baik bBerterus terang dengan ibu bapa dan nyatakan hajat saudari dengan jelas, insya-Allah Tuhan akan membuka hati mereka.

Satu Respons

  1. […] Nursyirah __spr_config = { pid: '4ee7f8b2396cef49250000eb', title: 'Masih Ramai Ibu Bapa Begini Di Zaman […]

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: