BERDOA MERUPAKAN NALURI KEMANUSIAAN

ayahdoa.jpg Written by al-Ustaz Mohd Khairuddin Aman Razali at-Takiri   

Berdoa merupakan naluri manusia. Ia Lahir dari sanubari kecil, kerana manusia sendiri menyedari, bahawa dia sangat lemah dan tidak mampu untuk menunaikan segala keperluan hidupnya, melainkan menerusi pertolongan dan bantuan daripada suatu yang lebih berkuasa dan gagah daripada dirinya. Yang maha Berkuasa untuk menunaikan segala hajatnya hanyalah “Tuhan”.

Justeru, manusia sepanjang zaman mencari Tuhan yang sebenar. Tanpa petunjuk dari Illahi dan Rasul yang diutuskan, mereka pasti sesat dalam pencarian Tuhan. Mereka menyembah dan memohon hajat kepada apa sahaja yang dirasakan lebih berkuasa daripada dirinya.  Lantaran itu, lahirlah berbagai bentuk kepercayaan dan agama. Ada yang menyembah matahari, bulan, bintang, gunung, jin, syaitan, semangat dan sebagainya. ` 

Penyembahan kepada patung berhala sendiri berasal daripada kepercayaan dan keyakinan bahawa orang-orang yang saleh selepas kematian mereka mampu menunaikan hajat mereka kepada “Tuhan”. Pada peringkat awal, mereka mengukir patung orang yang saleh yang telah mati untuk memperingati dan mengagungkan mereka. Tetapi akhirnya, ia berubah menjadi kepercayaan sexta iaitu patung itu sendiri disembah dan dijadikan Tuhan.  Nabi Allah Ibrahim menempelak masyarakat di zamannya yang mengabdikan diri dengan memohon hajat kepada patung berhala yang tidak bernyawa dan tidak mampu melakukan sesuatupun. 

           

Firman Allah :

Adakah kamu mengabdikan diri kepada selain daripada Allah, yang tidak boleh memberi manfaat kepada kamu dan juga tidak mampu memudaratkan kamu.                                                                       

(Surah al-Anbiya’, ayat 66)            

Allah menempelak manusia yang berdoa kepada tuhan selain Allah, sedangkan tuhan-tuhan tersebut tidak mampu memberi manfaat atau memudaratkan mereka.

FirmanNya :    

ö@è% (#qããô‰tRr& `ÏB Âcrߊ «!$# $tB Ÿw $oYãèxÿZtƒ Ÿwur $tR•ŽÛØtƒ

“Katakanlah wahai Muhammad: ” Adakah kita perlu berdoa memohon kepada selain daripada Allah, yang tidak boleh memberi manfaat dan memudaratkan kita”.                                                                                         

( Surah al-An’am, ayat 71)

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: