Makna Sebenar Menjadi Seorang LELAKI…

boy.jpg
Setiap Muslim percaya apabila kehidupan ini berakhir, kita akan berseorangan berhadapan dengan Allah SWT pada Hari Perhitungan serta diberikan hisab mengenai perkara baik dan buruk yang kita telah lakuakan. Pada hari tersebut, kita akan merasakan terlalu malu dihadapan Allah SWT dan meminta-minta untuk diberikan pengampunan atas keburukkan yg kita lakukan dan kebaikkan yang seharusnya kita lakukan. Pada masa itu tiada siapa pun yang boleh menolong.
Sebagai seorang lelaki, saya merasakan Islam adalah agama yang menepati fitrah ‘kelelakian’ (saya tidak bermaksud Islam tidak sesuai untuk kaum wanita). Apabila berdiri untuk solat berjemaah di masjid, dengan berada dalam barisan saudara-saudara lelaki Muslim yang lain, juga ada Muslimin di hadapan dan di belakang, saya tahu bahawa kami sedang bersolat untuk tujuan yang sama, matlamat yang sama. Apabila dahi kami menyentuh lantai, kami memohon agar isteri dan anak-anak kami sejahtera, kerja-kerja (amal) kami diberkati, dan kedua ibubapa kami sihat dan diredhai dalam usia tua mereka itu. Kami meminta menjadi Muslim yang baik – menjadi saudara Muslim yang baik dan lelaki Muslim yang baik.
Lelaki Sejati Yang Baik

Setelah sekian waktu dalam bidang pendidikan, saya telah bercakap dengan para ibubapa tentang apa yang mereka mahukan untuk anak-anak mereka. Mereka inginkan pendidkan yang baik supaya peluang kehidupan lebih terbuka dan terjamin untuk anak mereka pada masa hadapan. Mereka ingin anak mereka mempunyai fikiran terbuka dan matang supaya kelak anak-anak dapat menguruskan kehidupan sendiri dengan baik. Dengan masa dan mihnah, walaupun sukar, ibubapa mengatakan kepada saya ketika berbual mengenai anak lelaki mereka, apa yang mereka inginkan ialah agar Ahmad atau Muhammad atau Ali akan membesar menjadi Muslim yang baik. Saya fikir tiada lagi harapan sebesar ini dari ayah dan ibu untuk seorang anak lelaki.

Apa maksudnya, untuk menjadi seorang lelaki yang baik? Bagi Muslim pula, apa maksudnya, menjadi seorang lelaki?

Pertamanya, kita perlu sedar kita diciptakan oleh Allah Yang Maha Berkuasa. Sepanjang hidup, kita melakukan banyak kesilapan dan kerapkali kita tidak belajar dari kesilapan itu. Kita perlu tanamkan dalam minda kita hakikat ini: Kita diciptakan oleh Allah SWT, dan kita baca dalam Al-Quran:

“Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dalam bentuk yang sebaik-baiknya” (At-Tin 95:4).Allah Yang Maha Sempurna tidak melakukan sedikit pun kesilapan ketika Dia mencipta kita. Walaupun kita banyak melakukan kesilapan (atas pilihan kita sendiri), perlu kita tahu bahawa yang berkuasa menciptakan ialah Allah SWT dan Dia mahu ianya tercipta sedemikian. Ceritera kehidupan kita adalah apa yang Allah SWT inginkan.

Kekuatan Tubuh dan Minda

Muslim lelaki yang baik perlu tahu, dalam pengakhiran hari, dia perlu memberikan hisab baik buruk kelakuannya kepada Allah SWT atas nikmat (kemahiran, bakat, kelebihan dan pengetahuan) yang Allah SWT beri kepadanya pada hari tersebut. Allah SWT memberikan kekuatan serta kebijaksanaan dan dia perlu menggunakannya. Dia seharusnya bekerja dan beramal untuk dirinya, keluarganya dan masyarakatnya. Dia perlu berkata-kata dan bertindak untuk melindungi mereka yang memerlukan perlindungan. Dia perlu kuat dan bertindak mempertahankan Islam sendiri, kerana Islam bukan untuk dipermainkan.

Menjadi lelaki bukan bermakna perlu menggunakan kudrat semata-mata untuk menyelesaikan segalanya, tetapi kudrat dan kekuatan tetap suatu keperluan. Islam itu sendiri secara fitrah sememangnya kuat dan memang diketahui. Ada masanya perlu kita berdiri dan bercakap agar orang lain tahu, supaya mereka tidak mengapa-apakan keluarga kita. Ianya adalah satu cara, kekuatan yang perlu ditunjukkan. Tetapi ada kekuatan lain, yang lebih sukar untuk dilakukan (namun kesannya sama), iaitu senyap dan diam.

Menjadi lelaki bermaksud melihat kepada tubuh badan anda dan menjadi serasi dengannya. Sekiranya anda tidak melihat kepada seluruh bahagian kereta anda, kereta itu akan rosak dan mendatangkan masalah kepada anda. Tubuh badan anda juga serupa. Aktiviti fizikal dan makanan yang baik sangat penting agar tubuh berfungsi dengan sempurna. Sebagai Muslim, kita tahu puasa adalah untuk merehatkan fungsi tubuh, yang berkerja sepanjang masa dan mengawal tubuh, supaya kita boleh mengawalnya dan bukan dikawal oleh tubuh. Seimbang antara bekerja dan riadah adalah cara yang baik untuk mengekalkan kesihatan tubuh. Mengekalkan rupa yang cantik dan menawan juga sama pentingnya. Ia menunjukkan anda mensyukuri kurniaan Allah SWT di atas ciptaan-Nya. Bekerja keras juga sebenarnya menyedarkan kita tentang kekuatan yang telah diberikan kepada kita dan kewajipan untuk menggunakannya kepada kebaikkan.

Jalan Hidup Yang Sempurna

Sepanjang hidup Muslim, dia perlu seimbangkan banyak perkara. Dia perlu menjadi suami dan bapa, menjadi abang dan anak, menjadi jiran kepada saudara se-Islamnya yang lain. Juga menjadi ahli komuniti, memberikan tauladan yang baik mengenai cara hidup Muslim. Satu perkara yang indah ialah Islam telah menerangkan semua hal ini. Islam menerangkan kepada wanita bagaimana menjadi wanita yang baik, dan menerangkan kepada lelaki bagaimana menjadi lelaki yang baik. Islam menjelaskan bagaimana lelaki melayan isteri, membesarkan anak-anak, bekerja dan bermuamalah dengan orang lain. Islam sememangnya bukan semata-mata amalan keagamaan tetapi suatu cara kehidupan yang sempurna.

Untuk lelaki Muslim, seterusnya, berdiri di dalam barisan solat jemaah adalah suatu pengalaman ‘kelelakian’ yang menakjubkan. Dalam satu barisan, kita lihat pelbagai bentuk kehidupan. Di situ ada seorang budak lelaki, masih belum faham sepenuhnya bila rukuk dan bila perlu sujud, tetapi amat mengamati dan belajar setiap gerak-geri yang dilakukan oleh bapanya. Dia tahu kalau dia meniru gerakkan bapanya, nanti dia pasti akan pandai mendirikan solat dengan sempurna akhirnya. Di situ juga, ada seorang lelaki muda, berdiri tegak dan megah mendirikan solat, menggambarkan bagaimana kehidupannya sebelum ini. Ada juga beberapa lelaki di dalam barisan, yang baru kembali pulang dari kerjanya, air masih di muka dan tangannya setelah dia membasuhnya sebelum masuk ke dewan solat. Mereka tahu bahawa selepas solat mereka akan kembali bekerja setelah rehat untuk solat. Ada pula seorang lelaki lain dengan anak lelakinya berdiri disebelahnya, tahu bahawa mereka perlu menunjukkan contoh yang baik supaya boleh diikuti. Seorang lelaki tua pula, dimamah usia, menghabiskan banyak masanya di sini, dengan dahi yang berbekas kerana bertahun-tahun lamanya sujud bersolat, berbangga dengan kehidupannya yang telah dilalui dan pencapaiannya kepada Allah SWT.

Menjadi lelaki Muslim ialah untuk mengiktiraf bahawa kita tiada apa-apa dihadapan Allah SWT, tiada apa-apa tanpa Allah SWT dan segala kebaikkan adalah dari Allah SWT. Ia juga bermaksud, apabila kita memenuhi kehendak-Nya, kemampuan dan keupayaan kita tidak akan terbatas. Dia menciptakan kita dengan sebaik-baik kejadian. In sha’ Allah, kita akan hidup dalam potensi diri kita yang sebenarnya dan menjadi manusia yang Dia ingin diciptakan.

Ditulis oleh Idris Tawfiq, beliau ialah seorang penulis Muslim British yang tinggal dan bekerja di Mesir. Beliau banyak meluangkan masa dan bekerja bersama golongan belia. Beliau menjadi Pengarah kepada Bahagian Pendidikan Keagamaan di beberapa sekolah di United Kingdom dan lebih mengesankan, beliau adalah seorang Paderi Roman-Katolik sebelum menerima Islam. Anda boleh melayari laman web beliau di http://www.idristawfiq.com.Terjemahan ykurniawan dari islamonline.net.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: