Suami zaman sekarang

Suami berkira beri nafkah

Penolong Profesor Kulliyah Ilmu Wahyu dan Sains Kemanusiaan, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Dr Abdul Salam Muhammad Shukri


 

ibu2.jpg

 SAYA berumahtangga selama 21 tahun dan ada empat anak. Saya dan suami bekerja. Selepas waktu kerja, saya membantu suami menguruskan kedai makanan.Kemusykilan saya ialah bagaimana untuk saya menuntut nafkah zahir daripada suami kerana sikap suami yang berkira dalam soal duit. Duit dia, dia punya manakala duit saya, digunakan bersama. Suami juga sering mengungkit hal pembayaran bil elektrik dan air, rumah yang kami beli bersama dan belanja pembelian barang keperluan dapur. Satu sikap suami ialah dia cepat melenting apabila bercakap mengenai duit.IDA,
Kuala Lumpur.


Jawapan:SUAMI bertanggungjawab atas nafkah zahir dan batin kepada isteri dan anak. Sebagai suami yang bertanggungjawab tentu mereka akan menunaikan tanggungjawab terbabit.

Bagaimanapun, bagi sesetengah suami yang kurang pengetahuan agama atau terlalu kedekut, tentu agar sukar bagi mereka untuk menunaikan tanggungjawab rumah tangga kecuali dibantu dan dinasihati secara baik.

Antara cara yang boleh dilakukan bagi memberikan kesedaran kepada suami ialah dengan menghadiahkan buku agama mengenai tanggungjawab suami isteri, mendengar ceramah atau syarahan agama, mendapat nasihat daripada orang berilmu (alim) dan sebagainya.

Dalam keadaan tertentu isteri dibenarkan mengambil sekadar yang perlu daripada harta suami untuk kegunaan harian sekeluarga.

Rasulullah s.a.w pernah membenarkan Hindun binti Utbah, isteri kepada Abu Sufyan untuk mengambil sebahagian harta suami yang kedekut tanpa pengetahuan suaminya.

Daripada Aisyah r.a bahawa Hindun binti Utbah berkata: “Wahai Rasulullah sesungguhnya Abu Sufyan seorang yang kedekut, dia tidak memberiku nafkah yang mencukupiku dan mencukupi anak-anakku, kecuali kalau aku mengambil daripadanya dalam keadaan dia tidak tahu?” Rasulullah (s.a.w) bersabda: Ambillah apa yang mencukupimu dan mencukupi anak-anakmu dengan cara yang makruf (baik)” (Hadis Riwayat Bukhari).  

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: