Solat dan lima jenis manusia

Bersama Mohd Zawawi Yusoh

SUDAH lama kita bersolat, tetapi nampaknya keajaiban dan jaminan solat yang disebut Allah masih samar-samar dalam kehidupan kita.

Allah memberi jaminan dalam firman-Nya, bermaksud: “Sudah pasti berjaya orang mukmin iaitu orang yang khusyuk dalam solatnya.” (Surah al-Mukminun: 1,2)

Pada pertemuan kali ini, penulis mengajak remaja dan siapa saja bermuhasabah mengenai peringkat solat.

Bukannya konsep kejayaan dan cara hendak mencapai khusyuk, tetapi ada beberapa jenis dan golongan serta gaya bersolat di kalangan orang Islam yang semuanya akan mempengaruhi perangai dan cara hidup.

* Jenis Pertama

Hari ini, ramai umat Islam yang tidak bersolat, bahkan ramai juga yang tidak tahu hendak bersolat. Ada yang menafikan kewajipan solat, mereka jatuh kafir sebab itu kadangkala perangainya dengan si kafir tidak ada beza.

* Jenis Kedua

Orang yang melakukan solat secara zahir saja, malah bacaan pun masih tidak betul, taklid buta dan main ikut-ikut orang lain.

Jadi, golongan ini sekejap bersolat, sekejap tidak. Jika ada masa dan emosi baik, dia bersolat. Kalau sibuk dan ada program kenduri, pesta ria, berziarah, bermusafir, letih dan penat, dia tidak bersolat.

Orang ini jatuh fasik. Tidak belajar solat mahupun secara rasmi atau tidak rasmi. Ilmu mengenai solat ialah apa yang dipelajari ketika kecil dan tadika saja. Golongan ini tertolak, bahkan berdosa besar dan hidup dalam keadaan derhaka kepada Allah.

* Jenis Ketiga

Golongan yang melakukan solat cukup lima waktu, tepat ilmunya, faham setiap bacaan solat, Fatihah, doa Iftitah dan tahiyatnya, tetapi tidak dihayati dalam solat itu.

Fikirannya masih melayang mengingatkan perkara dunia tanpa menghayati solat. Golongan ini dikategorikan sebagai solat ‘awamul Muslimin’ dan jika dididik serta ditambah mujahadah (kesungguhan), dia akan berjaya dalam solat.

* Jenis Keempat

Golongan ini baik sedikit daripada golongan sebelumnya, tetapi main tarik tali dalam solatnya.

Sesekali dia khusyuk, sesekali lalai pula. Apabila teringat sesuatu dalam solatnya, teruslah terbawa-bawa, berkhayal dan seterusnya.

Apabila teringat Allah secara tiba-tiba, insaf dan sedarlah semula, cuba dibawa hati serta fikirannya untuk menghayati setiap kalimah dan bacaan dalam solat. Begitulah sehingga selesai solatnya.

Peringkat ini orang terbabit akan mula memasuki zon ‘memelihara solat’, tetapi masih belum seronok dengan solat.

* Jenis Kelima

Golongan yang melakukan solat tepat ilmunya, faham secara langsung bacaan dan setiap lafaz dalam solatnya.

Hati dan fikirannya tidak terbawa-bawa dengan keadaan sekeliling sehingga pekerjaan serta apa pun yang dilakukan atau difikirkan di luar solat itu tidak mempengaruhi so latnya.

Walaupun dia memiliki harta dunia, menjalankan kewajipan dan tugas keduniaan seperti perniagaan, semua itu tidak mempengaruhi solatnya. Hatinya masih dapat memuja Allah dalam solat. Golongan ini disebut orang soleh.

Sebenarnya banyak lagi peringkat solat, tetapi keterbatasan ruangan sekadar lima tahap ini rasanya sudah boleh mu hasabah diri mengenai tahap solat yang kita lakukan.

Jika kita berada di peringkat satu, dua dan tiga, kita sebenarnya belum selamat dan mungkin solat tidak mampu mendapat jaminan Allah.

Ibadat solat boleh membangunkan jiwa dan iman, men jauhkan daripada yang buruk dan merungkai mazmumah (sifat keji), menanamkan mahmudah (sifat terpuji), me lahirkan disiplin hidup dan akhlak yang agung. Semoga solat kita akan berlangsung sebagai mi’raj.

 

8 Respons

 1. Assalamualaikum Sue, sudah agak lama tidak bertanya khabar. Semoga dalam keadaan baik2 aje ya.

  Sungguh rugi orang yg sengaja meninggalkan solat. Solat itu tiang agama. Rumah kalau tidak ada tiang pasti akan rebah..Selamat ramadhan maaf zahir dan batin…

  • salam….

   rindu ngn kak iman… rindu sgt2…. baru smlm sue cek blogs ni, tercari2 gak kemana kak iman menghilang ni 🙂
   sunyi plak xde komen dr akak… sue bz gak time ni… biasalah khidupan blum stabil :)…
   nak cari kerja tetap lagi, nak cari suami lagi..hehehe… pa pun, selamat menyambut bulan ramadhan…
   niat dihati ni nak wat ibadah lbh sikit sempena bulan ramadhan ni… moga dipermudahkan semua urusan… jom beribadah… moga jumpa mlm lailatul kadar 🙂

 2. sekadar ingin penjelasan…..didalam mengerjakan solat ketika tahyat awal dan akhir….apakah cara utk menggerakan jari telunjuk….adakah hanya sekali atau sentiasa menggerak-gerakan sepanjang bacaan
  tahyat,…mintak penjelasan.

  • salam….

   semasa tahiyat awal n akhir kita akan naikkan ‘jari telunjuk sebelah kanan’ je. akan sentiasa sama keadaan selepas dinaikkan jari tersebut. x perlu digerakkan2 lagi. dlm solat ada syarat2nya khususnya dlm pergerakkan, tak ble melebihi 3x pergerakan…. begitu jugak masa tahayat akhir… masa dinaikkan pun ketika selawat keatas Rasul…

 3. Salam kak nursyirah..
  di sini ada sedikit kekeliruan..
  boleh saya tahu, untuk melakukan sujud sahwi, sujud tersebut dilakukan sebanyak sekali atau dua kali sebelum salam??

  • salam…

   sujud syahwi ni dilakukan bila ada terkurang @ terlebih yg wajib dilakukan dlm solat. caranya, selepas abes tayiyyat akhir sebelum salam, terus sujud n baca doa sujud syahwi sebanyak 3x. pastuh, duduk seketika seperti dlm duduk antara dua sujud n sujud sekali lagi seperti tadi. pastuhh, baru lah salam sperti biasa…

 4. Terima kasih kerana berkongsi sesuatu infomasi yg saya kira amat berharga. Kini saya sedar dengan tahap di mana saya berada. Saya amat ebrazam untuk menjadi tahap yang terbaik. Semoga Allah menunjukkan jalan yang lurus ke arah jalan yang saya ingin tujui.

 5. ASSALAM…
  Mohon dihalalkan copy bahan ini untuk renungan bersama..

  tqvm…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: