Empat belas perkara sunat dilakukan pada hari Asyura (10 Muharram)

 

1. Melapangkan masa/belanja anak isteri. Fadilatnya – Allah akan melapangkan hidupnya

pada tahun ini.

2. Memuliakan fakir miskin. Fadilatnya – Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti.

3. Menahan marah. Fadilatnya – Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam

golongan yang redha.

4. Menunjukkan orang sesat. Fadilatnya – Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam

hatinya.

5. Menyapu/mengusap kepala anak yatim. Fadilatnya – Allah akan mengurniakan sepohon

pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut yang disapunya.

6. Bersedekah. Fadilatnya – Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh

seekor gagak terbang tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. Diberi pahala seperti

bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.

7. Memelihara kehormatan diri. Fadilatnya – Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa

diterangi cahaya keimanan.

8. Mandi Sunat. Fadilatnya – Tidak sakit (sakit berat) pada tahun itu. Lafaz niat: “Sahaja aku

mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala.”

9. Bercelak. Fadilatnya – Tidak akan sakit mata pada tahun itu.

10. Membaca Qulhuwallah hingga akhir 1,000X. Fadilatnya – Allah akan memandanginya

dengan pandangan rahmah di akhirat nanti.

11. Sembahyang sunat empat rakaat. Fadilatnya – Allah akan mengampunkan dosanya

walau telah berlarutan selama 50 tahun melakukannya. Lafaz niat: “Sahaja aku

sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala.” Pada rakaat pertama

dan kedua selepas Fatihah dibaca Qulhuwallah 11X.

12. Membaca “has biallahhu wa nik mal wa keel, nikmal maula wa nikmannaseer”.

Fadilatnya – Tidak mati pada tahun ini.

13. Menjamu orang berbuka puasa. Fadhilat – Diberi pahala seperti memberi sekalian orang

Islam berbuka puasa.

14. Puasa. Niat – “Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala.”

Fadilat – Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu kali syahid dan

diharamkannya daripada neraka.

15 Respons

  1. minta izin copy ya!

    • boleh minta cppynya ya

      • Salam..sy agak musykil dgn amalan2 ini, ttg puasa tu betul lah 9 n 10 muharram puasa sunat..

        ada terjumpa member post kat Facebook gak ttg 14 perkara sunat ni. tp selepas kwn ada menegur ada di antaranya adalah bid’ah, jd better double check..cthnya psl bercelak n memberi mkn kpd ahli keluarga..

        spt dr web:
        http://soaljawab.wordpress.com/2008/01/14/puasa-‘aasyura-dan-taasuaa’-dan-amalan-amalan-bidah-di-bulan-ramadhan/

        ada terangkan lebih lanjut..cthnya berkenaan hadis ni yg xsahih:
        “Sesiapa yang meluaskan memberi makan keluarganya pada hari ‘Asyura, ALLAH akan meluaskan untuknya sepanjang tahun.”

        Imam Ahmad berkata : “Hadith ini tidak Sahih.”

        utk lebih lanjut, boleh baca di situ atau cari lagi di google tentang bid’ah hari asyura..
        jika salah sila betulkan..wallahua’lam..
        wassalam..

      • salam…

        artikal ni pun saya amek dlm mail, kwn yg fwd… ada jgak amalan ni dlm harian metro… sama dgn artikal ni, takde yg diubah2… saya pun kurang arif tentang bida’ah ari asyura ni… apa yg ptg, kita buat apa yg kita YAKIN mcm amalan berpuasa sunat n bersedekah… kelebihannya tuh, letak kemudian sbb bersedekah adalah satu ibadah yg sgt2 baik dlm islam… jgn fikir ganjaran yg akan diperolehi tp fikir keikhlasan kita bersedekah sbb Allah, bkn sbb lain2…dan yg perlu kita ketahui sedekah yg plg afdal adalah sedekah pada keluarga… berilah apa2 keperluan yg orgtua kita perlukan, isteri @ pun anak2..kemudian barulah org sekeliling kita…

  2. minta izin copy gak…

  3. mohon copy tuk sebaran🙂

  4. Salam..saya pun ada post artikel tentang kelebihan melakukan perkara sunat pada hari asyura..di harap kita dapat menyebarkan perkara yang baik dan ingat mengingati antara satu sama lain..

  5. izizn share ea,cgt brguna utk panduan..=)

  6. cgt brguna,izin share ea-)

  7. minta izin copy ya…

  8. Syukran, bgus bnget. . .
    Mint izin copy ya

  9. Salam,

    mohon izin copy dari tuan punya ya..btw, tak salah kiranya kita beramal dengan hadith dhoif.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: