SOLAT SUNAT TAHAJJUD

 

Solat Tahajjud ialah solat apabila terjaga daripada tidur malam. Sebaik-baiknya 1/3 malam yang terakhir iaitu dalam lingkungan jam 3 @ 4 pagi. 

Di antara fadhilatnya  : 

1. Mendapat pengawasan Allah dan menampakkan kesan ketaatan di wajahnya.
2. Dikasihi oleh para ahli ibadah dan org mukmin.
3. Percakapannya menjadi hikmah dan bijaksana.
4. Dimudahkan hisab ke atasnya.
5. Mendapat catatan amal dari tangan kanan.umlah rakaat sekurang-kurangnya 2 rakaat. 

Lafaz Niat Solat Sunnat Tahajjud 

Sahaja aku sembahyang sunnat tahajjud dua rakaat kerana Allah Ta’ala

Doa Solat Tahajjud 

 “Ya Allah, bagiMu segala puji. Engkau penegak langit dan bumi dan segala isinya. BagiMulah segala puji’. Bagimu kerjaan langit dan bumi serta isinya. Dan bagiMulah segala puji cahaya bagi langit dan bumi, Engkaulah yang hak, dan janjiMu adalah hak, dan syurga adalah hak, dan neraka adalah hak, dan nabi-nabi itu adalah hak, dan nabi Muhammad saw, adalah hak, dan saat hari kiamat itu adalah hak, ya Allah, kepadaMulah kami berhukum. Ampunilah kami atas kesalahan yang sudah kami lakukan dan yang belum kami lakukan, baik yang kami sembunyikan mahupun yang kami nyatakan. Engkaulah Tuhan yang terdahulu dan Tuhan yang terakhir. Tiada Tuhan melainkan Engkau. Tiada daya dan kekuatan melainkan dengan Allah.”

12 Respons

  1. terima kasih untuk bahan rujukan yang sangat berguna ini. Semoga Allah menambahi kebaikan keatas anta.

  2. Askum,

    terima kasih diatas blog yang puan siarkan ini saya tertarik dgn blog solat sunat dhuha puan yang amat terperinci, tapi blog ini terlalu simple, saya nak tanya semasa kita sujud akhir ada tak doa yang kita kena baca?

  3. salam..
    syukran di ats blog2 di ats…
    sye amt trtarik..sye juge ingin brtnye..
    sye dlu seorg yg amt taat pd perinth Allah tp skrg sye xsme spt yg dlu, pe yg sye wat dlu2 dh sye x wat skrg..sye mntk agr dibrikn bntuan tentg cre bgimne nk kembalikn sye spt yg dlu..sye amt merindui suasne itu..dh mcm2 sye wat tp ia ttp tdk menmpkkn hsil..tolglh sye..

    insan kerdil..

    • salam…

      baru berkesempatan utk menjawab soalan sheela…
      bykkan baca quran.. kalo ble SETIAP HARI n jadikan bacaan quran sebagai rutin seharian….

      bykkan ingt ‘kematian’…

      tuh adalah salah satu utk melembutkan hati yg KERAS…

  4. thanks brother.

  5. sy suke sngat bace blog ni…insya-Allah jika sy ade kurang ilmu atau something yg kurang faham, boleh kite kongsi bersame? =)

    • salam intan…

      tq sbb jenguk blogs ni… saya hanya insan biasa yg terlalu dhaif… byk lagi yg perlu saya pelajari, terutama ilmu agama ni…
      masih setipis sehelai rambut je ilmu. hanya mampu terus mencuba utk perbaiki setiap ilmu dan ibadah padaNYA….
      sama2 kongsi ilmu ye…

  6. hm…. saya mintak izin copy doa dahisi2 dlm blog ni…. saya berminat n terbuka ati nk berubah.. tq…

  7. salam…sy ada copy ayt2 dan ambik doa kat sini..saya nk mintak dihalalkan ye….maaf sbb xmintak izin lu…

  8. salam..

    sekiranya kita x baca doa solat tahajud tu,adakah solat tahajud tu x sah?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: